Rybak, z wielką przyjemnością porobiłbym zdjęcia, ale jest jeden mały problem - ja mieszkam w Pabianicach... ale koło Łodzi
W Pabianicach "małych" jestem średnio raz w roku. Szkoda, że wątek nie pojawił się wczesną wiosną, bo wyjątkowo tak się złożyło, że w tym roku Pabianice odwiedziłem już dwukrotnie w kwietniu i w czerwcu. Skontaktuję się z rodziną Tomzów i poproszę ich, aby w wolnej chwili ktoś zdjęcia zrobił.
A tak abstrahując to przez kilka lat prowadziłem
stronę sołectwa Pabianice, na której zamieszczona była również krótka historia wioski, ale niestety w momencie, kiedy ją tworzyłem, żadnych informacji na temat folwarku nie miałem. Dopiero po jakimś czasie znalazłem wzmiankę o folwarku w Pabianicach w "Słowniku geograficznym Królestwa Polskiego i innych krajów słowiańskich", T. VII, Warszawa 1886, str. 805:
"P., wś, fol. i karcz., pow. częstochowski, gm. Olsztyn, par. Potok Złoty. Wś ma 40 dm., 259 mk. i 491 mr. ziemi włośc.; fol. 2 dm., 11 mk., 190 mr.; karcz. 1 dm., 2 mr. Dziedzicem wsi w XV w. jest Jan Zaramba, wwoda kaliski. Łany kmiece dają dziesięcinę biskupowi krakowskiemu. Inne łany, poprzednio folwarczne, potem oddane kmieciom, dają dziesięcinę wartości 1 grzywny plebanowi w Potoku (Długosz, II, 217)".Ale to już tylko na potwierdzenie tego, że rzeczywiście folwark w Pabianicach istniał.
Pozdrawiam