Teraz jest 16 maja 2024, 18:18




Utworz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 06 mar 2006, 18:28 

Dołączył(a): 24 sty 2006, 19:46
Posty: 3
witam

bardzo bym prosil o pomoc, szukam informacji na temat organizacji, stowarzyszen, samorzadow wspolpracujacacych z branza turystyczna na Jurze. znalazlem poki co Jurajskie Stowarzyszenie Turystyki Wiejskiej i Zwiazek Gmin Jurajskich, jesli ktos ma jakies namiary na wiecej tego typu organizacji prosze dac znac.

druga sprawa, zalezalo by mi takze na informacjach dotyczacych kuchni regionalnej, wiec czekam na przepisy :). z gory dziekuje


pozdrawiam


Gora
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 06 mar 2006, 19:13 

Dołączył(a): 08 lut 2005, 10:43
Posty: 9171
Lokalizacja: Włodowice
Zobacz jeszcze na: http://www.jurajska.org.pl/ , niedawno ruszył program Lider+ Perła Jury

Kuchnia regionalna:
- prażonki,
- ciućmok przepis z niedostępnego obecnie forum "A ja kocham moją Jurę"

***
autorka : oDa

Przepis na ciućmoka?

To nie takie proste, w wersji soft znajduje się grzyby (w lesie, bądź na targowisku), przynosimy do domu. Myjemy i z grubsza czyścimy z piachu, jeśli ktoś ma wiarę w to, że wszystko wypłucze to niech straci wszelką nadzieję, choć jest niepoprawnym optymistą. Gdy, jakiś częstowany malkontent będzie narzekać, że trzeszczy w zębach to się mówi, że to pieprz oraz specyfika kuchni regionalnej.
Następnie kroimy boczek w małą kostkę, wrzucamy na patelnię z uprzednio podsmażoną cebulą pokrojoną w kostkę. Smażymy boczek na skwarki. w tym czasie, albo wcześniej obieramy ziemniaki i trzemy je jak na placki ziemniaczane.
Grzyby kroimy, wszystko łączymy ( wcześniej oczywiście dodajemy przyprawy sól i pieprz), mieszamy. Po czym wylewamy na blachę i zapiekamy w piekarniku. Ja niestety zawsze jadam ciućmoka w formie na 'skróty'. Zapach jest taki, że nie mogę się doczekać, aż się wszystko zapiecze, więc wrzucam masę na patelnię i mieszam jak jajecznicę. Co ma i dobre strony, bo w wielu miejscach się przypieka i jest takie wspaniałe chrupiące.
***

_________________
JuraPolska.com - z nami poznasz Jurę - usługi przewodnickie, wycieczki piesze, rowerowe po Jurze K-Cz; spływy kajakowe Pilicą, Liswartą, Nidą.
Kajakiem, pieszo, rowerem między Wartą, Nidą i Pilicą - blog wycieczkowy.
Towarzystwo Jurajskie


Gora
 Zobacz profil WWW  
 
PostNapisane: 07 mar 2006, 06:05 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 lis 2005, 07:16
Posty: 422
Lokalizacja: Klucze
Znam to pod nazwą "kućmok", tyle że bez grzybów. Jest to po prostu ogromny placek ziemniaczany zrobiony w piekarniku, ale najlepsze w nim jest to przypieczone z brzegu :D Ale mi zrobiłeś smaka...

Mój znajomy robi na bazie takiego placka pizzę! Jest to taka bomba kaloryczna, że urywa wątrobę natychmiast :D Mniam :!:


Gora
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 07 mar 2006, 08:32 

Dołączył(a): 24 sty 2006, 19:46
Posty: 3
dzieki, jednak bede musial cos wiecej znalesc na temat kuchni regionalnej , co do placka to rzeczywscie szkoda ze wszytko co dobre to kaloryczne ale od czasu do czasu mozna sobie pozwolic a wiec bedzie trzeba wyprobowac ten przepis


Gora
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 07 mar 2006, 09:58 

Dołączył(a): 22 sie 2005, 13:44
Posty: 256
Lokalizacja: Okolice Łodzi
Przepis jak żywcem z Podlasia. Tam to funkcjonuje jako: "Babka ziemniaczana". Ewentualnie jest pieczone we flaku, i wtedy nosi nazwę: "Kiszki ziemniaczanej".


Gora
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: kućmok
PostNapisane: 20 sty 2007, 14:16 
Można też jeść kućmoka na zimno na drugi dzień (jeśli doczeka).
Pokrojonego w kostkę z jakąś zupą lub nawet gorącym mlekiem. Pycha!


Gora
  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utworz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 

Teraz jest 16 maja 2024, 18:18


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkownikow i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątkow
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postow
Nie możesz usuwać swoich postow
Nie możesz dodawać załącznikow

Szukaj:

Informujemy, iż forumjurajskie.pl w celu zapewnienia pełnej funkcjonalności używa pliki cookies.
Więcej informacji na ten temat w linku: Polityka prywatności

Wydawnictwo

Kajakiem

Sklep Arsenał

Jura Paintball Silesia

JuraInfo.pl - noclegi na Jurze


ForumJurajskie.pl służy pogłębianiu wiedzy o Wyżynie Krakowsko-Częstochowskiej, oraz okolicznych regionach m.in. Obniżeniu Górnej Warty, Jurze Wieluńskiej, Progu Lelowskim, itd.
Poruszane jest tu całe spektrum zagadnień związanych z historią, etnografią, kulturą, środowiskiem przyrodniczym, oraz turystyką i krajoznawstwem obszaru Jury Polskiej.
Możesz zaprezentować jurajskie zdjęcia, zapytać o bazę noclegową, wybrać najciekawszą trasę wycieczki, czy też dowiedzieć się o mniej znanych miejscach.

Właściciel ForumJurajskie.pl / JuraPolska nie bierze odpowiedzialności za treści zamieszczane na forum przez użytkowników,
jednocześnie zastrzega sobie prawo do usunięcia wpisów naruszających zapisy regulaminu forum.
Kontakt z administratorem forum - zobacz tutaj.



Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL