Teraz jest 21 paź 2018, 01:41




Utworz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 24 lut 2009, 08:29 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 sie 2005, 14:04
Posty: 1179
Lokalizacja: Olsztyn
Tutaj się dyskusja wywiązała a ja czekam na:
5. Jak samemu zrobić mapę (planowane)
Zainstalowałem MapEdit++ tylko nie za bardzo idzie mi rysowanie ale z tego co zauważyłem można tam importować pliki *.dxf. Jeżeli chodzi o darmowy program do rysowania CAD to polecam progeCAD LT 2006.

_________________
Pozdrawiam
egzor :: naszlaku.eu


Gora
 Zobacz profil WWW  
 
PostNapisane: 24 lut 2009, 09:57 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 lut 2005, 23:36
Posty: 1212
Lokalizacja: 49°55'N 19°01'E
Egzor, lepiej CADa nie mieszać do MapEdit++. Owszem można zaimportować na przykład poziomnice ale rysować mapę w CAD i importować do ME++ to szaleństwo.
Spokojnie, do rysowania mapek też przejdę i wyjaśnię co i jak. Póki co sam potrenuj.

Ja sam mam problem z kompilacją na mapcenter2 więc też muszę się jeszcze sporo nauczyć :) Rysować już potrafię, wiem co to są levele.
Wrzucę Ci podkład od Olkusza do Wolbromia :D i narysujesz za dwa miesiące mapę :P

_________________
Obrazek


Gora
 Zobacz profil WWW  
 
PostNapisane: 24 lut 2009, 11:50 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 kwi 2007, 17:31
Posty: 3459
Alferek napisał(a):
Będzie się nadawał, choć to już leciwy model ze starym chipsetem o mniejszej czułości niż obecne sprzęty. Ale w tej cenie to nawet warto. Na pewno mapy Jury wejdą do niego bez żadnych komplikacji.


Hmm tzn że może "gubić" sygnał w terenie?


Czy można do tego sprzętu wgrać np oprogramowanie MapaMap ?




Odnośnie gwarancji: napisałem do nich, czekam na odpowiedź. Ten sprzęt prawdopodobnie jest naprawiany. Czasem sprzedają też uszkodzone.


Gora
 Zobacz profil WWW  
 
PostNapisane: 24 lut 2009, 12:27 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 lut 2005, 23:36
Posty: 1212
Lokalizacja: 49°55'N 19°01'E
Może gubić w gęstym liściastym lesie.
Nie jest to jakiś szczególnie ciężki problem ale parę razy w Sokolich Górach idąc ze starym GPS12 miałem zaniki sygnału, tudzież ból ramienia od trzymania odbiornika nad głową ;)

Gdyby nie to, że mam tych sprzętów w domu sporo to bym kupił takiego iQue. MapyMap chyba raczej nie wgrasz, ale wgrasz GPMapę.

_________________
Obrazek


Gora
 Zobacz profil WWW  
 
PostNapisane: 24 lut 2009, 14:42 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 sie 2005, 14:04
Posty: 1179
Lokalizacja: Olsztyn
Alferek napisał(a):
Może gubić w gęstym liściastym lesie.
Nie jest to jakiś szczególnie ciężki problem ale parę razy w Sokolich Górach idąc ze starym GPS12 miałem zaniki sygnału, tudzież ból ramienia od trzymania odbiornika nad głową (...)

Ja z moim legendem (dość stary model) mam podobny problem ale zawsze montuje go do góry plecaka i jakoś sobie radzi.

_________________
Pozdrawiam
egzor :: naszlaku.eu


Gora
 Zobacz profil WWW  
 
PostNapisane: 24 lut 2009, 20:55 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 kwi 2007, 17:31
Posty: 3459
Pomyślę nad tym sprzętem, bo widzę, ze sprowadzają go na bieżąco :)

Jest miesiąc gwarancji rozruchowej.

Szkoda, że gubi zasięg lesie liściastym. Na Pazurku pewnie bedą takie problemy..


Gora
 Zobacz profil WWW  
 
PostNapisane: 25 lut 2009, 09:17 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 lut 2005, 23:36
Posty: 1212
Lokalizacja: 49°55'N 19°01'E
Na Pazurku może zgubić, ale w niesprzyjających warunkach "satelitowych". Ilość widocznych satelitów na niebie różni się w danej chwili. Jeśli akurat jest ich mało i są niektóre dość nisko nad horyzontem to może zgubić sygnał. Jeśli w tym samym lesie masz akurat 3 satelity wysoko nad głową to nawet stary chipset może sobie poradzić.

_________________
Obrazek


Gora
 Zobacz profil WWW  
 
PostNapisane: 25 lut 2009, 10:27 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 sie 2005, 14:04
Posty: 1179
Lokalizacja: Olsztyn
To ja bym jeszcze zaproponował:
7. Jak odbiornik wybrać (planowane).
Sam się zastanawiam nad zmianą więc przydały by się takie rady :mrgreen:

_________________
Pozdrawiam
egzor :: naszlaku.eu


Gora
 Zobacz profil WWW  
 
PostNapisane: 25 lut 2009, 19:20 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 06 mar 2007, 20:29
Posty: 2959
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Wszystko zależy od finansów.

Ja mam Oregona 300, a Alferek chyba 60scx. To są te drozsze ok.1500-1700 zł.
Można nieco zejść z kosztów nie kupując z mapą Garmina i zdać się na mapy darmowe, ale to ok. 150zł mniej.
Napiszę o Oregonie, bo go znam. Dobrze trzymają baterie, szybko łapie sygnał i jest dokładny. Bardzo ergonomiczny ekran dotykowy i dosyć intuicyjna obługa.
Ja go używam na piechotę, na rowerze i w samochodzie(choć nie mowi tylko piszczy przed zmianą kierunku). Niektórzy narzekają, że ekran mógłby być trochę jaśniejszy. Ja nie wiem nie miałem porównania. Natomiast w porównaniu z telefonem(mam HTC) jest dużo czytelniejszy. Można wsadzić kartę nawet 8GB i miec przy sobie wszystkie mapy(ja mam 4GB). Na rowerze nie potrzebny jest licznik. Ogólnie mi się podoba. Poszukaj jeszcze recenxji innych. Np. tu:
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=2&t=3687


Gora
 Zobacz profil WWW  
 
PostNapisane: 25 lut 2009, 20:13 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 lut 2005, 23:36
Posty: 1212
Lokalizacja: 49°55'N 19°01'E
Sandwich podał dobrego linka - jest forum Garniaka, gdzie są dywagacje na temat wyższości jednego odbiornika nad drugim. Każdy jednak ma swoje preferencje - w zasadzie są do wyboru z wyższej półki 4 odbiorniki, z których każdy ma swoje zalety i wady:

Vista HCx - najdłużej na bateriach, najmniejszy ekran
GSPMap60 CSx (lub w wersji morskiej 76) - jakby najbardziej kompromisowy, solidna obudowa
seria Colorado - więcej bajerów, większy ekran, choć w Słońcu mniej czytelny od tych co powyżej, krótszy czas na baterii
seria Oregon - jak Colorado, z tym, że ekran dotykowy.

Czy do turystyki pieszej dobry jest ekran dotykowy Oregona? Zastanawiałbym się. Osoba z okularami będzie miała problem z Vistą, ten model do samochodu się już absolutnie nie nadaje. Ja wybrałem 60CSx, bo jak go kupowałem był modelem najnowszym i najbardziej zaawansowanym. Ale chyba Colorado bym nie kupił gdybym miał taki wybór. Ale to moje "widzimisię".
Egzor - Legenda nie wyrzucaj, na pewno się jeszcze długo będzie sprawdzał, choć jak chcesz to kup równolegle drugi inny model.

_________________
Obrazek


Gora
 Zobacz profil WWW  
 
PostNapisane: 25 lut 2009, 21:27 

Dołączył(a): 29 gru 2007, 19:20
Posty: 498
Lokalizacja: Wancerzów
Ja mam 60Csx. Jest to model nie do pobicia do turystyki pieszej, rowerowej. Ekran jest czytelny w każdych warunkach atmosferycznych. Nie gubi zasięgu w gęstym lesie i w wąwozach. Nie zawiódł mnie w ciągu całego czasu użytkowania. Szczelny, odporny na ulewy i upadki w błoto.
Dla mnie ideał.

_________________
Rafał


Gora
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 28 lut 2009, 23:17 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 lut 2005, 23:36
Posty: 1212
Lokalizacja: 49°55'N 19°01'E
Opis z grubsza skończony, mam nadzieję, że się przyda :)

_________________
Obrazek


Gora
 Zobacz profil WWW  
 
PostNapisane: 07 mar 2009, 10:48 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 sie 2005, 14:04
Posty: 1179
Lokalizacja: Olsztyn
Pozwolę sobie tutaj zacytować mojego idola...
Ferdynand Kiepski napisał(a):
No i gitara !

...a ja mam nadzieję narysować jakąś mapkę ! (jak czas pozwoli 8) )

_________________
Pozdrawiam
egzor :: naszlaku.eu


Gora
 Zobacz profil WWW  
 
PostNapisane: 07 mar 2009, 13:53 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 06 mar 2007, 20:29
Posty: 2959
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Możesz od góry dociągać do tego, bo góra Jury jest do porawy

http://mapcenter2.cgpsmapper.com/maplis ... category=1


Gora
 Zobacz profil WWW  
 
 Tytuł: Nowa mapka
PostNapisane: 13 mar 2009, 11:02 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 06 mar 2007, 20:29
Posty: 2959
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Na stronie mapcenter2

http://mapcenter2.cgpsmapper.com/maplis ... uthor=5482

jest nowa mapa okolic Dąbrowy Górniczej, która idealnie uzupełnia arkusz map przedstawiony przez Alferka.


Załączniki:
mapa ok. Dabrowy.JPG
mapa ok. Dabrowy.JPG [ 50.79 KiB | Przeglądane 6103 razy ]
Gora
 Zobacz profil WWW  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utworz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Teraz jest 21 paź 2018, 01:41


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkownikow i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątkow
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postow
Nie możesz usuwać swoich postow
Nie możesz dodawać załącznikow

Szukaj:

Zgodnie z nowelizacją prawa telekomunikacyjnego informujemy, iż forumjurajskie.pl w celu zapewnienia pełnej funkcjonalności używa pliki cookies.
Więcej informacji na ten temat w linku: Polityka prywatności


Strony współpracujące:

JuraPolska    Towarzystwo Jurajskie    Jurajska Informacja Turystyczna    Jura-Pilica.com    Związek Gmin Jurajskich

Jaskinie Jury    Jurajska Strona Alferka    Ojcowski Park Narodowy - informator turystyczny

it-jura.pl    Jurajski Serwis Turystyczny    jura.eko.org.pl   Informator Turystyczny Ojcow.pl   JuraInfo.pl - noclegi na Jurze


Wydawnictwo

Zamek

Towarzystwo

Kajakiem

Sklep Arsenał

Jura Paintball Silesia

JuraInfo.pl - noclegi na Jurze

Malamuty w Potrzebie


ForumJurajskie.pl służy pogłębianiu wiedzy o Wyżynie Krakowsko-Częstochowskiej, oraz okolicznych regionach m.in. Obniżeniu Górnej Warty, Jurze Wieluńskiej, Progu Lelowskim, itd.
Poruszane jest tu całe spektrum zagadnień związanych z historią, etnografią, kulturą, środowiskiem przyrodniczym, oraz turystyką i krajoznawstwem obszaru Jury Polskiej.
Możesz zaprezentować jurajskie zdjęcia, zapytać o bazę noclegową, wybrać najciekawszą trasę wycieczki, czy też dowiedzieć się o mniej znanych miejscach.

Właściciel ForumJurajskie.pl / JuraPolska nie bierze odpowiedzialności za treści zamieszczane na forum przez użytkowników,
jednocześnie zastrzega sobie prawo do usunięcia wpisów naruszających zapisy regulaminu forum.
Kontakt z administratorem forum - zobacz tutaj.

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL