Poniedziałek spedziłem pływając po wodach porajskiej zaporówki.Łódka wypożyczona w rybaczówce pzw,obecnie to chyba jedyny sposób by w sposób nie skrępowany cieszyć się dostępem do domniemanych stanowisk ryb drapieżnych.
Łowienie z brzegów mocno ograniczyły trzciny odcinając plażę które niegdyś stanowiły 70 procent linii brzegowej tego zbiornika.
Jak widać na zdjęciu gęste trzcinowiska kończą się niekiedy dopiero około stu metrów od brzegu.
Załącznik:
1.jpg [ 128.84 KiB | Przeglądane 2387 razy ]
Północno zachodni odległy brzeg zbiornika który jest obficie zagospodarowany turystycznie i żeglarsko,ja postanowiłem pozostać bliżej Masłońskich,w południowo wschodnim krańcu tego sztucznego jeziora.
Załącznik:
2.jpg [ 67.53 KiB | Przeglądane 2387 razy ]
Kraniec znacznie spokojniejszy, patrząc na brzegi z wody niemal dziki,ale to tylko pozory.Począwszy od pierwszej połowy lat dziewięćdziesiątych niemal każda dostępna działka zabudowy się doczekała,powstały duże osiedla,a brzegi miejscami łodziami usiane,pomosty też rzadkością nie są.
Załącznik:
3.jpg [ 123.71 KiB | Przeglądane 2387 razy ]
Mnóstwo jest okoni niewielkich i chyba bardzo głodnych skoro atakują takie potężne blachy.
Załącznik:
4.jpg [ 62.32 KiB | Przeglądane 2387 razy ]
Już kiedyś na tych wodach było podobnie,zatrzęsienie małych okoni niweczyło możliwości złowienia większych osobników,z czasem wszystko wróciło do normy.
Od remontu zapory zbiornik mocno się zmienił,te kilka sezonów z niską wodą dały możliwość promieniom słońca dotarcia do dna tam gdzie wcześniej szans nie miały.Dlatego teraz plażę od wody odcieły trzciny a nawet daleko od brzegów gdzie obecnie dość przejrzysta woda nie przekracza dwóch metrów roślińość podwodna radzi sobie doskonale,na zdjęciu kwitnący rdest wodny.
Załącznik:
5.jpg [ 132.92 KiB | Przeglądane 2387 razy ]
Dla okoni i wielu innych gatunków doskonałe tarliska pewnie stąd obecnie nadmiar tych maleństw.
Ptasia Wyspa to obecnie teren chroniony,jest tam słuszny zakaz wstępu że względu na gniazdujące ptaki.Udało mnie się sfotografować parę pięknych ptaków drapieżnych, może ktoś o wiedzy ornitologicznej da radę określić gatunek.Zdjecia to croppy 100 procent z ogniskowej 100 mm ale i tak trudno o szczegół bo z daleka cyknięte,od siebie dodam że upierzenie głowy wydaje się być zdecydowanie jaśniejsze od reszty.
Załącznik:
6.jpg [ 154.36 KiB | Przeglądane 2387 razy ]
Załącznik:
7.jpg [ 128.14 KiB | Przeglądane 2387 razy ]
Załącznik:
8.jpg [ 96.51 KiB | Przeglądane 2387 razy ]
Odwiedziłem też rozlewiska Warty,tu również trzciny skutecznie brzegi zasłoniły.
Załącznik:
10.jpg [ 114.74 KiB | Przeglądane 2387 razy ]
Widać dachy zabudowań Podkuźnicy czyli i tu horyzont się zmienił.
Kiedyś szczupacze eldorado,na oko potencjał ku temu jest.Niestety złowić się mnie żadnego nie udało,natomiast skutecznie płoszyłem ptaki polujące na małe ryby,jak tą czaplę białą w środku kadru.
Załącznik:
9.jpg [ 82.66 KiB | Przeglądane 2387 razy ]
Chyba pierwszy raz w życiu widziałem taką liczną wycieczkę rowerową,w kadrze się nie mieściła.
Załącznik:
11.jpg [ 109.72 KiB | Przeglądane 2387 razy ]
Pozdrawiam