Dzień jest już krótki ale i tak udało się zaliczyć krótkie grzybobranie .W lesie nazywanym wysokim trudno cokolwiek znaleźć,postanowiłem więc poszukać ich w młodnikach,
Załącznik:
2.jpg [ 164.37 KiB | Przeglądane 463 razy ]
i na łąkach międzyleśnych.
Załącznik:
3.jpg [ 142.87 KiB | Przeglądane 463 razy ]
Łąki to Ostrówek Dolny na szeroko,a młodniki znacznie niżej i dalej...
Plan na łąki to Rydze,zawsze tu bywały jesienią,niestety w tym sezonie jest inaczej,tylko trzy znalazłem.Kanie trafiałem tam co rusz,większość nie spełniające wymogów kulinarnych ale o świeże jakoś trudno nie było.
Załącznik:
10.jpg [ 243.79 KiB | Przeglądane 463 razy ]
Na kanie w tym roku jest jakiś wyjątkowy urodzaj,wystarczy tylko odwiedzić typowe dla tych grzybów stanowiska by coś na kolację znaleźć...
Jesienny krajobraz Ostrówka dopełniają purchawki które dokonały już corocznego cyklu zapewniając ciągłość gatunku.
Jeden z takich okazów,miejscami naprawdę dużo spotyka się takich pucharów.
Załącznik:
9.jpg [ 260.73 KiB | Przeglądane 463 razy ]
Między młodymi sosenkami jest inaczej.W młodnikach,wśród gęstych choinek jest dość ciepło przy gruncie,szczególnie w dni słoneczne takie jak dziś.Ciepło i mokro więc i młodych grzybów warto szukać.
Najłatwiej o podgrzybki.
Załącznik:
4.jpg [ 287.7 KiB | Przeglądane 463 razy ]
Załącznik:
5.jpg [ 206.22 KiB | Przeglądane 463 razy ]
Trafiają się maślaki te zwyczajne i bardziej wyjątkowo pstre w gwarze Huban nazywane.Szczerze to nie znam nikogo nazywającego te piękne grzyby maślakami pstrymi.
Załącznik:
8.jpg [ 242.4 KiB | Przeglądane 463 razy ]
Między sosenkami dopełnieniem są borówki brusznice,miejscami dość licznie owocują.
Załącznik:
6.jpg [ 238.59 KiB | Przeglądane 463 razy ]
Trening dla oczu,świeże powietrze,odprężenie i piękna słoneczna aura.Zważone wędkarską wagą przywiezione grzybki odchyliły wskazówkę niemal do trzech kilogramów...
Wiem że prognozy wróżą inaczej ale jak dla mnie taka jesień niech trwa i trwa...