Zobacz jeszcze na:
http://www.jurajska.org.pl/ , niedawno ruszył program Lider+ Perła Jury
Kuchnia regionalna:
- prażonki,
- ciućmok przepis z niedostępnego obecnie forum "A ja kocham moją Jurę"
***
autorka : oDa
Przepis na ciućmoka?
To nie takie proste, w wersji soft znajduje się grzyby (w lesie, bądź na targowisku), przynosimy do domu. Myjemy i z grubsza czyścimy z piachu, jeśli ktoś ma wiarę w to, że wszystko wypłucze to niech straci wszelką nadzieję, choć jest niepoprawnym optymistą. Gdy, jakiś częstowany malkontent będzie narzekać, że trzeszczy w zębach to się mówi, że to pieprz oraz specyfika kuchni regionalnej.
Następnie kroimy boczek w małą kostkę, wrzucamy na patelnię z uprzednio podsmażoną cebulą pokrojoną w kostkę. Smażymy boczek na skwarki. w tym czasie, albo wcześniej obieramy ziemniaki i trzemy je jak na placki ziemniaczane.
Grzyby kroimy, wszystko łączymy ( wcześniej oczywiście dodajemy przyprawy sól i pieprz), mieszamy. Po czym wylewamy na blachę i zapiekamy w piekarniku. Ja niestety zawsze jadam ciućmoka w formie na 'skróty'. Zapach jest taki, że nie mogę się doczekać, aż się wszystko zapiecze, więc wrzucam masę na patelnię i mieszam jak jajecznicę. Co ma i dobre strony, bo w wielu miejscach się przypieka i jest takie wspaniałe chrupiące.
***