Rybak napisał(a):
Sprawdziłem. Pamiętnik Bolesława Anca został wydany w 1907 roku, na dwa lata przed jego śmiercią. I jeszcze raz powtórzę: Hipolit Świderski nie miał nigdy nic wspólnego z Mzurowem, więc jego grobowiec na cmentarzu w Niegowej nie mógł istnieć. Kaplica cmentarna wzniesiona rzekomo na grobowcu Świderskich powstała w 1837 roku. Zgłaszałem już te nieścisłości w UG, ale oni jak widać wolą legendy
Tekst zamieszczony na stronie
https://www.niegowa.pl/kategorie/mzurowbłędnie i z niewiadomych przyczyn Faustynowi Świderskiemu przypisuje imię Hipolit. I za każdym razem gdy pojawia się w tekście "Hipolit" wstawić sobie trzeba "Faustyn" i mniej więcej się zgadza.
Zamieszczono w tym tekście kilka informacji na temat udziału "Hipolita Świderskiego"w Powstaniu Styczniowym, dotyczą one oczywiście Faustyna Świderskiego, a ich opis odpowiada temu z Kroniki księdza Borka. Ja do dokumentów które potwierdzałyby, iż Świderski "został Cywilnym Naczelnikiem Rządu Narodowego na obwód lelowski" nie dotarłem niestety.
Natomiast syn Leopold Świderski na temat udziału ojca w Powstaniu w swych wspomnieniach napisał tak: "Zaaresztowany z rozkazu generała Czengierego, długi czas był więziony. Groziło mu zesłanie na Syberię. Uwolniła znaczna kontrybucja i stosunki. W ogóle rodzice moi ponieśli znaczne straty materialne skutkiem powstania, co majątkowo nadszarpnęło ich dotkliwie"